Familie: Mogens Thomesen (mur) / Gertrud Nielsdatter Kaas (sparre) (F19)

g. ca 1490


Familieinformasjon    |    Notater    |    Kilder    |    Alle    |    PDF

 • Mann | Mann
  Mogens Thomesen (mur)

  Fdt  ca 1460  Damsgaard, Ovtrup, Thisted Find all individuals with events at this location
  Dd  Før 15 Apr 1521   
  Gravlagt     
  Gift  ca 1490   
  Andre partnere  Elline Friis | F20 
  Gift     
  Far  Thomes (Thomas) Jensen (mur) | F12 Gruppeskjema 
  Mor  Kirsten Mogensdatter Glob (Due) | F12 Gruppeskjema 

  Gertrud Nielsdatter Kaas (sparre)Hustru | Kvinne
  Gertrud Nielsdatter Kaas (sparre)

  Fdt  mellom 1460 og 1480  Kaas Find all individuals with events at this location
  Dd  Etter 1500   
  Gravlagt     
  Far  Niels Kaas (sparre) | F132 Gruppeskjema 
  Mor  Ellen (Else) Mogensdatter Glob (Due) | F132 Gruppeskjema 

  Barn 1 | Kvinne
  Margrethe Mogensdatter (mur)

  Fdt  ca 1495   
  Dd  Levde i 1532   
  Gravlagt     
  Ektefelle/partner  Rasmus Clementsen | F129 
  Gift     

  Barn 2 | Mann
  + Erich Mogensen (Kaas) (mur)

  Fdt  ca 1500  Hillerslev, Salling, Svendborg Find all individuals with events at this location
  Dd  ca 1556   
  Gravlagt     
  Ektefelle/partner  Anne Emmiksen | F46 
  Gift  etter 1528  Svendborg Find all individuals with events at this location

 • Notater 
  • Fordeling og rekkefølge på barna er her endret i forhold til kilder og tidligere slektsoversikter. Oppstillingene i kildene plasserer Erik som eneste barn av Gertrud Nielsdatter Kaas og de øvrige som barn av Elline - uten dokumentasjon eller henvisninger. Eneste holdepunkt for fordelingen, ser ut til å være Thisets oppryddende artikkel om slekten Kaas i Historisk Tidsskrift 1-5, der han antar en slik fordeling fordi Erik Mogenssøn var den eneste av barna som antok navnet Kaas. Thisets antakelse svekkes ettersom Margrethe etter nyere kildegranskning må antas å være datter av Gertrud. Da må også Niels, som hennes verge i 1532, være Gertruds sønn. Det er dessuten mer sannsynlig at Niels er oppkalt etter sin morfar Niels Kaas (sparre) enn Elline Friis sin bror Niels.

   Mest nærliggende forklaring er vel at Erik, som den eneste i søskenflokken, følte et press til å anta fast etternavn etter kongens forordning om dette p.g.a. sin deltakelse i adelens Landemode.

   Fordeling og rekkefølge på barna endres derfor. Oppkallingstradisjonen legges til grunn når det ikke foreliger sterkere argumenter.

   Kilder hevder det eiendommelige i at begge guttene er oppkalt etter deres respektive mødres bispebror. Dette var i utgangspunktet kun en antakelse (som er motsagt over vedr. Niels).

   Det savnes uansett en første sønn, Thomes/Thomas, oppkalt etter Mogens far, ettersom Mogens har sønner med andre navn. Hvis Niels, mot formodning, likevel var Ellines sønn, må det også etterlyses en Peder, oppkalt etter hennes far.

   Det mest sannsynlige er vel at det i Mogens første ekteskap først ble født en Thomes, som ikke levde opp eller er kjent. og at neste sønn var Niels, oppkalt etter Gertruds far, (nå feilplassert i 2. ekteskap). Deretter Erik (gjerne oppkalt etter Gertruds bror). (Dette kan være noe av forklaringen på at det var Niels og ikke Erik som overtok gården.) Siden Erik og Niels hører til 1. ekteskap, kan situasjonen være at Elline bare har fått døtre, slik at en Peder oppkalt etter Ellines far ikke ble aktuelt.

   Margrethes ektemanns anklager mot sin svigerfar, sannsynliggjør at Elline Friis ikke var Margrethes mor - ettersom følgene av hans anklager da også ville gjort Margrethe fullstendig arveløs. Margrethe er dessuten et mer naturlig navn i slekten Kaas (sparre) enn i Friis-slekten. Man kunne være fristet til å spekulere i om Gertruds navn er feil, og at hun i stedet het Margrethe. Man kan også anta at Mogens datter Margrethe er oppkalt etter sin farmor. ved at årsaken til arvefølgen for Kaas-godset er feiltolket, og at Mogens likevel var sønn i Thomes 1. ekteskap med den man ikke vet fornavnet på. Men etterkommernes gravstener med forfedrenes slektsvåpen forkaster den siste teorien. Hvor navnet Margrethe kommer fra, finnes det altså ingen åpenbar forklaring på.

   Om det var flere døtre av Gertrud, ville nr. 2 etter tradisjonen hete Ellen, etter Gertruds mor. Det sannsynligjør at øvrige døtre er Ellines.

   Det var tradisjon at første barn av riktig kjønn skulle oppkalles etter en eventuell avdød ektefelle. Derfor savnes en Gertrud.

   Kirstens gravsten i Tapdrup kirke inneholder slektsvåpenet til Friis, noe som definitivt fastslår at hun er datter av Elline, og altså oppkalt etter dennes mor, Kirsten Nielsdatter (Banner). Da må man spekulere i hvorfor det ikke finnes en tidligere datter Kirsten, oppkalt etter Mogens' mor.

   Johanne må etter all sannsynlighet være oppkalt etter Ellines mormor, Johanne Sappi og må derfor plasseres i andre ekteskap. Hun burde, etter navnetradisjonen være yngre enn Kirsten.

   Det er for mye ulogisk i barnas navn til at alt i generasjonene over kan stemme. [1]

  Gift:
  • Tidl. reg. gift 1494 i Svendborg - uten kilde. Gift i Svendborg virker lite sannsynlig. [1]

 • Kilder 
  1. [S06] EMK (Admin).