Søk i persondatabasenSøk på dette nettstedet


Marius Carl Wilhelm Munthe-Kaas 

Marius Carl Wilhelm Munthe-Kaas[1]


StartsideStartside    SøkSøk    Skriv utSkriv ut    Legg til bokmerkeLegg til bokmerke

Personlig informasjon    |    Kilder    |    Alle    |    PDF

 • Kallenavn  Wilhelm 
  Fødsel  22 Mai 1862  Christiania Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [1
  Dåp  6 Jul 1862  Christiania domkirke, Christiania Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [1
  Kjønn  Mann 
  Død  9 Jul 1937  Nordstrand, Oslo Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [2
  Person ID  I871  Kaas | Kaas
  Sist endret  26 Nov 2011 

  Far  Hans Kaas (Munthe-Kaas),   f. 07 Okt 1821, Christiania Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. 25 Mar 1905, Kristiania Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
  Mor  Charlotte Mathilde Sophie Lie,   f. 27 Apr 1830, Øystad, Land, Oppland Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. 13 Apr 1899, Kristiania Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
  Gift  27 Aug 1851  Hoffs (Hov) kirke, Søndre Land, Oppland Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
  Famile ID  F341  Gruppe-skjema

  Familie  Sigrid Andrea Hurum,   f. 23 Okt 1870, Chritstiania Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. 1952  [3
  Gift  07 Nov 1893  Trefoldighetskirken, Kristiania) Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [3
  Notater 
  • Adopterte en liten pike, Asbjørg Pedersen. Ved kgl. bevilling av 5. jul 1904 ble hun tillatt å anta etternavnet Munthe-Kaas. (Norsk Kundgjørelsestidende 11 aug 1904 s. 1.)

   Se hennes persondata på http://slektenkaas.com/getperson.php?personID=I943&tree=1
  • Sigrid Andrea Hurums far Thorvald Hurum og hans bror var "logerende" hos Wilhelms tante Caroline Marie Munthe-Kaas og hennes ektemann Peter Simonsen på Stortorvet i følge FT 1865. I FT 1875 er Sigrid Andrea og hennes foreldre registrert på adressen Josefines Gade 15. Wilhelm med foreldrene bodde da i Josefines Gade 33 ca 300 m unna. De kjente altså hverandre fra barnsben av. [4]
  Sist endret  29 Nov 2011 
  Famile ID  F354  Gruppe-skjema

 • Kilder 
  1. [S20] Dåpsprotokoll scannet.

  2. [S38] Slekten Munthe-Kaas 1848-1998, Dag Strømsæther.

  3. [S21] Vigselsprotokoll scannet.

  4. [S06] EMK (Admin).

 

Wilhelm Munthe-Kaas

Nedenstående er hentet fra Wilhelm Munthe-Kaas' egen livsberetning i "12-mandsklubben av 1896" - et skrift med tilbakeblikk på 33-årsdagen for den private "landmandsklubben" han selv var initiativtageren til.

"Min far, som i et længere tidsrum var kjøbmand i Oslo, kjøpte i 1879 gaarden Nordre Huseby i Vestre Aker. I den hensigt med tiden at overta denne, gik jeg ind paa Den høiere landbruksskole i Aas, hvor jeg gjennemgik den høiere avdeling i semestret 1883-1884. Jeg var saa i 2 aar fuldmægtig hjemme, saa 1 aar forpagter av gaarden og overtok den til eie vaaren 1887.

Jeg drev da som gaardbruker i 29 aar, fik gaarden godt op i hevd, og øket stadig besætningen, saaledes at den gjennem mange aar var 64 kjør og 8 heste. I de første aar drev jeg desuten et større svineopdræt.

Som formand i styret for "Christiania Svineslagteri" fik jeg interesse for dette, og overtok derfor fra vaaren 1898 disponentposten for at forsøke at redde det fra undergang. Styrets formand for aarene fremover var direktør K. K. Heje. Trods interessert arbeide paa flere hold, maatte det helt sluttte sin virksomhet i 1909, da forstaaelsen av samholdets betydning endnu ikke var vaagnet. - Jeg mener dog, at det som forløper for "Fællesslagteriet" har hat sin store betydning.

I sommeren 1903 blev jeg av styret for Landhusholdningsselskabernes Fællesindkjøbsforening anmodet om at tiltre som tilsynsmand ved samme. I disse mange aar fra 1903 og til nu har jeg saa været knyttet til dette landmændenes store foretagende. Da jeg ikke i længden kunde fortsætte baade som gaardbruker og disponent, solgte jeg i 1916 Huseby til en brorsøn. Min interesse for jord og dyr er like stor som tidligere. I de sidste par aar er jeg saaledes kommet mere direkte ind i det igjen, idet jeg følger med i alt paa en større gaard i Eidsvold, som drives av min datter og svigersøn.

I det kommunale liv i Aker har jeg deltat i en lang aarrekke som medlem av formandskapet og herredsstyret, formand i ligningskommisjonen o.s.v. - Siden 1914 er jeg ordfører i Husdyrforsikringsselskapet "Odin"s repræsentantskap, viceordfører i Holmenkolbanens repræsentantskap m.m. -

Av offentlige hverv ellers har jeg været medlem av Statens rationeringskomité, formand for Statens kornkvalitetskomité og medlem av Statens komité for loven om kraftfor, kunstgjødsel og saavarer, foruten endel engere komitéer, særlig da under og like efter krigen. Fælleskjøpet hadde i dette tidsrum en særstilling overfor staten, og som Fælleskjøpets repræsentant fik jeg meget at gjøre med de forskjellige foranstaltninger for at skaffe frem hvad skaffes kunde av fôr til husdyrene landet over. Jeg minder om statens tiltak ved at stille til disposition store mængder cellulose, der viste sig meget anvendelig som erstatning for kraftfor, samt fersk og salt sild m. m.

Ved min 60-aarsdag blev jeg, som paaskjønnelse for mit arbeide hermed, av Landbruksministeren i nærvær av flere av de høiere funktionærer i Landbruksdepartementet overrakt kongens fortjenestemedalje i guld.

Gjennom størstedelen av mit arbeidsliv har jeg været medlem av 12-mandsklubben. I denne prægtige venne- og kameratkreds har jeg nu i snart 33 aar hat saa megen hygge, og lært saa meget, at jeg uten den nu vilde følt mig ringere, fattigere og i høi grad ensom."