Søk i persondatabasenSøk på dette nettstedet


Anders Matsen (Madsen)[1]
Mann 1608 - 1669


StartsideStartside    SøkSøk    Skriv utSkriv ut    Legg til bokmerkeLegg til bokmerke

Personlig informasjon    |    Notater    |    Kilder    |    Alle    |    PDF

Anders Madsen (født 1609 i Haderslev i Sønderjylland, død 19. november 1670 i Tønsberg) var en dansk-norsk handelsmann. Han var borgermester i Tønsberg fra 1638 til 1663.

Etter endt skolegang i 12-årsalderen hadde han poster som skrivekar og fikk praktisk erfaring med regnskapsføring. I 16-årsalderen besluttet han å utvandre til Norge og ta tjeneste hos Gunde Lange, befalingsmann over Tunsberg len. To år tidligere hadde han mistet sin far, som var borger og handelsmann i Haderslev. I 8-9 år var han i Langes tjeneste på Sem kongsgård, og oppnådde stor tillit hos lensherren. I 1633 ble Madsen forvalter over Tunsberg prostigods, en post han holdt i 14 år. Prostigodset var en stor samling jordegods som opprinnelig hadde tilhørt Laurentius-kirken i Tønsberg, men som fra omkring 1600 hadde blitt inndratt av kronen og gitt som forlening til danske adelsmenn.

På begynnelsen av 1630-tallet flyttet han fra kongsgården inn til Tønsberg, der han i 1635 ble gift med Karen Olufsdatter, datter av borger og rådmann Oluf Trulssøn (Stranger). I 1637 løste han borgerskap i byen. Etter hvert bygde han opp en stor forretningsdrift, der han kjøpte opp jordegods, drev rederi, krambod- og trelasthandel og lånte ut penger. Ved sin død i 1670 var han lenets desidert største jordeier, med mer jordegods enn adelen og kronen tilsammen.

I 1638 ble han av byens rådmenn valgt til borgermester, en silling han beholdt i 25 år. Som oftest var det to borgermestere om gangen.

Anders Madsen hadde seks barn, hvorav tre sønner og en datter vokste opp. Barna antok familienavnet Tonsberg (også de Tonsberg). Enkelte medlemmer av slekten fikk høye embetsstillinger som medførte såkalt «rangadel».