Søk i persondatabasenSøk på dette nettstedet


Anna Clausdatter[1]
Kvinne 1658 - 1712


StartsideStartside    SøkSøk    Skriv utSkriv ut    Legg til bokmerkeLegg til bokmerke

Personlig informasjon    |    Kilder    |    Alle    |    PDF

 
  Anna Clausdatter - foto av et maleri på Borgestad gård (Norsk portrettarkiv).

Anne Clausdatter (også kjent som Anne Arnold), ble født i Skien 1659 og død på Borgestad gård 1713. Hun tilhørte en mektig personkrets i Grenland, som drev trelasthandel, skog- og jordeiendommer samt skipsrederi. Dette var gjennom foreldrenes slekter og hennes ektemenn, først Stig Andersen Tonsberg (død 1690), sønn av den rike borgermesteren Anders Madsen i Tønsberg.

Etter hans død ble hun gift med generalmajor Johan Arnold (død 1709) som hadde kjøpt Borgestad. Anne drev aktivt næringsvirksomhetene derfra mens mannen var i offiserstjeneste.

Anne Clausdatter var datter til lagmann og bruks- og godseier Claus Andersen (1624–1681), Skien, og Anne Christensdatter, datter av Christen Andersen og Anne Gundersdatter på Borgestad gård. Faren Claus Andersen var etterkommer etter Jørgen von Ansbach og ansett som en av Norges rikeste menn i sin levetid. Anne Clausdatter var søster til overhoffrettsassessoren Anders Claussen som eide storgården Nordre Brekke i Skien, som var arvet etter faren deres.

I dag har vi minner om Anne Clausdatter i et vakkert, malt portrett som henger på Borgestad gård, og ikke minst i visen om Stolt Anne på telemål, skrevet av presten Hans Paus (som var Annes firmenning som etterkommer etter Jørgen von Ansbach, samt gift med Annes kusine). Visen gav uttrykk for at hun var populær blant bøndene i Telemark, og den ble  senere ble parafrasert av Ibsen i "Fru Inger til Østeraad":

(Fra Wikipedia)