Ove Ovesen (mur?)[1]

Mann


Personlig informasjon    |    Kilder    |    Alle    |    PDF

  • Navn Ove Ovesen (mur?) 
    Kjønn Mann 
    Notater 
    • Fornævnte Jens Ovesen var sikkert Broder til Hr. Ove Ovesen af Silkeborg, som oftere nævnes i Ældste Arkiv-Kegistraturer, hvor han paa Grund af sit Vaaben, den tretindede Muur, henregnes til Familien Daa. Hr. Ove Ovesen tillægges Navnet lange Hr. Ove ligesom Jens Ovesen almindelig kaldes lange Jens. Han var gift første Gang med Else Jensdatter Udsøn, anden Gang med Fru Thore Muus, Enke efter Hr. Laurids Hvas. Af Iste Ægteskab var en Datter, som døde ung. [1]
    • Fra "Strejf af Historien, set fra Østjylland": Silkeborg Slot
      Man ved ikke hvornår det ældste slot blev bygget.
      Ejler Haugsted refererer i et foredrag i 1918 i Historisk Samfund til et brevregister fra 1558 1).
      "Stedet som Silkeborg stander på tilhørte engang i 14.arh Alling Kloster ... og som var et temmelig stort kloster...
      ... Med det gode eller med det onde har en herremand på egnen, Maaske Hr. Erik Mus, maaske en af hans forfædre bemægtiget sig næsset ved Aaens udløb i Langsøen og har bygget sig en af disse fæster, hvorfra der, som Dronning Margrete siger i januarforordningen af 1396 " skete overmåde lidt ret" .
      Det mere end antydes at det nærmest har været en røverborg. Haugsted fortæller videre...
      Blev i 1418 overdraget til Århus bispestol af en datter til Erik Mus, Fru Thore Eriksdatter Mus, der o. 1414 blev gift med Ridder Laurits Hvas til Ormstrup" - også kaldet Las Hvas - vistok egnens mægtigste mand ... der ved køb og list og magt havde samlet et betydeligt jordegods.
      Der var dog mange forviklinger for overdragelsen, først et mageskifte i 1418 med Alling Kloster, og et mageskifte i 1433 hvor der byttes med noget ejendom i nærheden af Ormstrup ved Sahl.
      I 1436 efter Laurits Hvas' død bekræftede fru Thore mageskiftet på Gjern Heerreds Ting og hendes nye mand Ove Ovesen Daae ("lange Ove") gav sit samtykke som krævet af loven; han var forøvrigt Bisp Ulriks første lensmand paa Silkeborg så de er nok blevet boende.
      Der kom dog flere forviklinger - Alling Kloster gjorde ophævelser, og fru Tores arvinger hævdede at hun ikke havde ret til at afstå borgen, men i 1463 var striden mellem bispen og Hvasserne bragt til afslutning, men først i 1532 afsluttedes striden mellem bispen og Alling Kloster; 118 år var der gået, og 4 år efter kom reformationen.
    Person ID I2612  Kaas | Kaas
    Sist endret 25 Des 2010 

    Far Ove Ovesen (mur),   f. ca 1350,   d. etter 1416  (Alder ~ 66 år) 
    Mor NN Jensdatter,   f. ca 1342 
    Gift ca 1381  Ã…lborg Find all individuals with events at this location 
    • Kilde ikke registrert. - Familysearch?
    Notater 
    • Arkivar Thiset mente: "Jens Ovesen var sikkert Broder til Hr. Ove Ovesen af Silkeborg, som oftere nævnes i Ældste Arkiv-registraturer, hvor han paa Grund af sit Vaaben, den tretindede Muur, henregnes til Familien Daa. Hr. Ove Ovesen [sønnen - red. anm.] tillægges Navnet lange Hr. Ove ligesom Jens Ovesen almindelig kaldes lange Jens. Han var gift første Gang med Else Jensdatter Udsøn, anden Gang med Fru Thore Muus, Enke efter Hr. Laurids Hvas. Af Iste Ægteskab var en Datter, som døde ung." [1]
    Famile ID F9  Gruppeskjema  |  Familiediagram

  • Kilder 
    1. [S78] Thiset, A.; Bidrag til Oplysning om Slægtskabsforholdene mellem nogle danske Adelslægter af samme Navn.